dijous, 24 de març del 2011

P7: REACCIONS AMB CANVIS DE COLOR

Introducció
Una forma d’observar que es produeix una reacció química  és a través dels canvis de color que tenen lloc.
En aquest cas es tracta de dues reaccions consecutives, primer una reacció de deshidratació (pèrdua d’aigua) i posteriorment una rehidratació (combinació amb agua).

A més a més des d’un punt de vista energètic, aquesta, és una reacció endotèrmica, caldrà aportar energia perquè tingui lloc.

Experiment:

1.Material:
Vareta de vidre, bec bunsen, comptagotes, pinces, suports, càpsula de porcellana, balança electrònica, sulfat de coure (II) i aigua destil·lada.

2.Procediment:
Posa en una càpsula de porcellana uns 5g de petits cristalls de sulfat de coure (II) pentahidratat que és un sòlid de color blau.
Escalfa-ho durant uns quants minuts removent, amb una vareta de vidre, el contingut de la càpsula fins que observeu un canvi de color evident, escalfeu fins que canvi sigui complet.
Això passa perquè quan escalfem el sulfat de coure (II) pentahidratat (conté aigua) és d’un color i quan s’evapora l’aigua fa que quedi d’un color diferent.
Després deixa refredar la càpsula i el seu ontingut.
Afegeix aigua gota a gota sobre el sòlid obtingut. Al fer-ho, el color original tornarà a aparèixer perquè estarem rehidratant el sòlid i per tant tornant al sòlid original.

3.Conclusions:
L’alumne o grup de treball anotarà sempre les conclusions de la pràctica.